موسسه فرهنگی و مطبوعاتی روزنامه جمهوری اسلامی

شماره 13181
تورم مواد غذايي از کنترل خارج شدتورم بالاي 100 درصدي برنج و حبوبات در مردادماه 1404 نسبت به 1403بررس

تورم مواد غذايي از کنترل خارج شدتورم بالاي 100 درصدي برنج و حبوبات در مردادماه 1404 نسبت به 1403بررسي داده‌هاي مرکز آمار نشان مي‌دهد در مردادماه امسال برنج ايراني ايراني درجه يک، لوبيا چيتي، لپه، ليمو ترش و لوبيا قرمز به ترتيب 142.8، 248، 132.9، 119.1 و 116.1 درصد نسبت به سال گذشته افزايش قيمت داشته‌اند.براساس گزارش مرکز آمار ايران، تورم اقلام خوراکي طي 8 سال گذشته همواره از شاخص کل تورم پيشي گرفته است. از سال 1396 تا 1404، قيمت سبد 24‌ تايي اقلام اساسي مانند حبوبات، برنج، لبنيات و گوشت به‌طور متوسط بيش از 20 برابر شده،به طور مثال برنج ايراني و خارجي درجه يک به ترتيب 142.8 و 60 درصد، ليمو ترش 119.1 درصد، لوبيا چيتي 248 درصد، لپه 132.9 درصد، لوبيا قرمز 116.1 درصد، نخود 102.8 درصد، کره پاستوريزه 93 درصد، موز 88.1 درصد، چاي خارجي بسته‌اي 84.2 درصد، خامه پاستوريزه 71.5، عدس 77.4 درصد، سيب درختي زرد 66.9 درصد و رب گوجه فرنگي 62.7 درصد افزايش قيمت داشته است.در مقابل هندوانه منفي 4.2، گوشت گوسفند 16.1 درصد، گوشت گاو يا گوساله 16.8 درصد، کنسرو ماهي تن 17.3 درصد، تخم مرغ ماشيني 18.3 درصد، گوجه فرنگي 11.6 درصد و پياز 2.7 درصد کمترين افزايش قيمت را نسبت به مرداد سال قبل داشته‌اند.کارشناسان تأکيد دارند تورم مواد غذايي به دليل واکنش سريع به شوک‌هاي عرضه و تقاضا، به‌ويژه خانوارهاي کم‌درآمد را تحت فشار قرار مي‌دهد. اين گراني‌ها، با کاهش مصرف مواد غذايي، مي‌تواند به سوءتغذيه و کاهش اميد به زندگي منجر شود.سه موج بزرگ تورمي در سال‌هاي 1398 (85 درصد)، 1400 (60-64 درصد) و 1401 (86 درصد) اقلام خوراکي را تحت تأثير قرار داده است. حذف ارز ترجيحي در سال 1401 نيز به جهش قيمتي منجر شد. درحال حاضر، نشانه‌هايي از موج چهارم تورمي در نيمه دوم 1404 ديده مي‌شود که امنيت غذايي را تهديد مي‌کند.جهش‌هاي تورمي در سبد معيشت خانوار مويد لزوم اصلاح سياست‌هاي قبلي دولت‌ها در کنترل تورم است. در روزگاري که فاصله هزينه‌هاي معيشت و درآمدها به دره‌اي عميق تبديل شده پر کردن اين شکاف بايد اولويت اصلي دولتمردان باشد.