موسسه فرهنگی و مطبوعاتی روزنامه جمهوری اسلامی

شماره 13235
کاهش سن ابتلا به سرطان روده بزرگ به دليل مصرف غذاهاي فوق‌فرآوري‌شدهمتخصصان در آمريکا يک عامل احتمالي

کاهش سن ابتلا به سرطان روده بزرگ به دليل مصرف غذاهاي فوق‌فرآوري‌شدهمتخصصان در آمريکا يک عامل احتمالي افزايش جهاني موارد ابتلا به سرطان‌هاي روده بزرگ و راست‌روده در ميان جوانان را مصرف «غذاهاي فوق‌فرآوري‌شده» معرفي کرده‌اند.غذاهاي فوق‌فرآوري‌شده شامل خوراکي‌هاي آماده مانند تنقلات بسته‌بندي‌شده، نان‌هاي صنعتي، غلات صبحانه شيرين‌شده، نودل فوري و پيتزاي يخ‌زده، در دهه‌هاي اخير سهم رو به افزايشي از رژيم غذايي ما را به خود اختصاص داده‌اند.همزمان، بروز سرطان‌هاي کولورکتال (مربوط به روده بزرگ و راست‌روده) که پيش‌تر بيماري سنين بالا تلقي مي‌شد، در سنين زير 50 سال افزايش يافته است. اين بيماران معمولاً در مراحل ديرتري تشخيص داده مي‌شوند و شانس بقاي پايين‌تري دارند؛ مسئله‌اي که باعث شده متخصصان با دقت بيشتري بررسي کنند که رژيم‌هاي غذايي درحال تغيير ما چه تأثيري بر سلامت‌مان دارد.در اين مطالعه تازه، متخصصان رژيم غذايي و نتايج آندوسکوپي بيش از 29 هزار زن در ايالات متحده را تحليل کردند. آن‌ها به داده‌هاي سلامتِ بيش از دو دهه دسترسي داشتند و توانستند وضعيت اين زنان را در گذر زمان دنبال کنند.نتايج نشان داد زناني که بيشترين ميزان غذاهاي فوق‌فرآوري‌شده را مصرف مي‌کردند، 45 درصد بيشتر از زناني که کمترين ميزان اين غذاها را مي‌خوردند در معرض خطر ايجاد آدنوم (رشدهاي غيرطبيعي يا پوليپ‌هاي روده بزرگ و راست‌روده که مي‌توانند به سرطان تبديل شوند) بودند.بيشتر پوليپ‌ها خوش‌خيم‌اند اما برخي طي چند سال رشد مي‌کنند و به سرطان تبديل مي‌شوند. افزايش خطر به نظر مي‌رسد نسبتاً خطي باشد؛ يعني هرچه غذاهاي فوق‌فرآوري‌شده بيشتري بخوريد، احتمال آنکه به پوليپ‌هاي روده بزرگ منجر شود بيشتر است.متخصصان مي‌گويند از اين رو کاهش مصرف غذاهاي فوق‌فرآوري‌شده که معمولاً سرشار از قند، نمک، چربي اشباع و افزودني‌ها هستند مي‌تواند به کاهش بار فزايندهِ سرطان کولورکتالِ زودهنگام کمک کند.اين يافته‌هاي کلي حتي زماني که پژوهشگران ساير عوامل خطرِ سرطان کولورکتال از جمله چاقي و مصرف کم فيبر را هم لحاظ کردند، برقرار بود.اين مطالعه، ثابت نمي‌کند که غذاهاي فوق‌فرآوري‌شده باعث سرطان مي‌شوند اما سرنخ‌هايي درباره اينکه رژيم غذايي چگونه مي‌تواند بر خطرات سلامت اثر بگذارد ارائه مي‌دهد.

عناوین این صفحه