موسسه فرهنگی و مطبوعاتی روزنامه جمهوری اسلامی

شماره 13394
حفظ انسجام اجتماعی، مهم‌ترین سرمایه دوران جنگ و پساجنگ

«تاریخ می‌گوید هرگاه جنگ‌افروزی و تجاوزات بین‌المللی مورد مجازات قرار نگرفته و عدالت تأمین نشده باشد، ریشه‌های جنگ زنده می‌ماند.» این سخن رهبر شهید انقلاب اسلامی، علاوه بر ابعاد سیاسی و بین‌المللی، حامل پیامی مهم برای جوامعی است که با پیامدهای جنگ و بحران پساجنگ مواجه می‌شوند. در چنین شرایطی، حفظ انسجام اجتماعی و تقویت همبستگی ملی به یکی از مهم‌ترین اولویت‌های کشور تبدیل می‌شود، اولویتی که بدون توجه به عدالت اجتماعی و کاهش نابرابری‌ها قابل تحقق نیست. جنگ، صرف‌نظر از ابعاد نظامی و امنیتی آن، زندگی روزمره مردم را تحت تأثیر قرار می‌دهد. فشارهای اجتماعی، کاهش فرصت‌های شغلی، افزایش هزینه‌های معیشت، اختلال در روند تولید و تجارت و نگرانی‌های ناشی از شرایط بحرانی، می‌تواند بر اقشار مختلف جامعه اثرگذار باشد. با این حال، واقعیت آن است که همه افراد جامعه به یک اندازه در معرض آسیب قرار ندارند. خانواده‌های کم‌درآمد، کارگران، بازنشستگان، افراد فاقد پشتوانه اقتصادی و ساکنان مناطق محروم، معمولاً بیش از دیگران فشارهای ناشی از بحران را تحمل می‌کنند.

در چنین شرایطی، حفظ انسجام اجتماعی مستلزم آن است که مردم احساس کنند بار مشکلات و هزینه‌های ناشی از بحران به طور عادلانه توزیع شده است. هرگاه احساس تبعیض و نابرابری در جامعه گسترش یابد، اعتماد عمومی آسیب می‌بیند و سرمایه اجتماعی که مهم‌ترین پشتوانه کشور در شرایط حساس است، تضعیف می‌شود. برعکس، هنگامی که مردم مشاهده کنند سیاست‌های حمایتی با محور عدالت اجرا می‌شود و اقشار آسیب‌پذیر مورد توجه قرار دارند، روحیه همبستگی و مشارکت اجتماعی تقویت خواهد شد.

تجربه‌های تاریخی نشان داده است که ملت‌ها در شرایط دشوار، بیش از هر چیز به وحدت و همدلی نیاز دارند. این وحدت تنها با شعار به دست نمی‌آید، بلکه نیازمند اقداماتی عملی در حوزه عدالت اجتماعی است. حمایت از دهک‌های پایین درآمدی، کنترل آثار تورمی بحران‌ها، تأمین کالاهای اساسی، حفظ قدرت خرید اقشار ضعیف و جلوگیری از شکل‌گیری رانت‌ها و امتیازات ناعادلانه، از جمله اقداماتی است که می‌تواند به تقویت انسجام اجتماعی کمک کند. موضوع دیگری که در دوران جنگ و بحران اهمیت پیدا می‌کند، عدالت منطقه‌ای است. برخی مناطق کشور ممکن است به دلایل مختلف، خسارت‌های بیشتری را متحمل شوند یا با محدودیت‌های بیشتری مواجه گردند. در چنین شرایطی، توجه ویژه به این مناطق و جبران خسارت‌های آنان نه‌تنها یک وظیفه اقتصادی، بلکه یک ضرورت اجتماعی و ملی است. احساس تعلق و همبستگی زمانی تقویت می‌شود که همه شهروندان خود را در سرنوشت کشور سهیم بدانند و از حمایت‌های عادلانه برخوردار شوند. اما اهمیت انسجام اجتماعی تنها به دوران جنگ محدود نمی‌شود. بسیاری از کارشناسان معتقدند دوران پساجنگ و بازسازی، آزمونی دشوارتر از دوران بحران است. در این مرحله، انتظارات اجتماعی افزایش می‌یابد و جامعه انتظار مشاهده آثار ملموس بازسازی و بهبود شرایط زندگی است. اگر منابع و فرصت‌های ناشی از بازسازی به شکل عادلانه توزیع نشود، امکان شکل‌گیری شکاف‌های اجتماعی و اقتصادی جدید وجود خواهد داشت. بازسازی واقعی صرفاً به معنای ترمیم زیرساخت‌ها و جبران خسارت‌های فیزیکی نیست. جامعه‌ای که از یک بحران بزرگ عبور کرده است، نیازمندبازسازی اعتماد عمومی، تقویت امید اجتماعی و فراهم ساختن فرصت‌های برابر برای همه شهروندان است. توجه به اشتغال جوانان، حمایت از خانواده‌های آسیب‌دیده، گسترش خدمات آموزشی و درمانی و رفع محرومیت از مناطق کمتر برخوردار، از جمله الزامات دوره پساجنگ محسوب می‌شود. رهبر شهید انقلاب اسلامی بارها بر اهمیت عدالت به عنوان یکی از اصول بنیادین نظام اسلامی تأکید کرده‌اند. این تاکید نشان می‌دهد که عدالت نه یک موضوع مقطعی، بلکه یک راهبرد دائمی برای حفظ پایداری اجتماعی و تقویت سرمایه ملی است. جامعه‌ای که در آن عدالت رعایت شود، توان بیشتری برای مقابله با تهدیدها و عبور از بحران‌ها خواهد داشت. امروز نیز بیش از هر زمان دیگری باید به این واقعیت توجه داشت که قدرت ملی تنها در تجهیزات و امکانات خلاصه نمی‌شود، اعتماد مردم، همبستگی اجتماعی، احساس مشارکت عمومی و باور به عدالت، از مهم‌ترین مؤلفه‌های اقتدار یک کشور به شمار می‌روند. هر اندازه این مؤلفه‌ها تقویت شوند، توان جامعه برای عبور از دشواری‌ها و حرکت به سوی آینده‌ای روشن‌تر افزایش خواهد یافت.

در نهایت، مهم‌ترین سرمایه هر ملت در روزهای جنگ و پساجنگ، نه منابع مادی بلکه انسجام اجتماعی است. سرمایه‌ای که با عدالت، همدلی، مسئولیت‌پذیری و توجه به نیازهای همه اقشار جامعه حفظ می‌شود. هر سیاست و برنامه‌ای که به تقویت این سرمایه منجر شود، در حقیقت گامی در مسیر امنیت، پیشرفت و اقتدار ملی خواهد بود.

علی جمشیدی