موسسه فرهنگی و مطبوعاتی روزنامه جمهوری اسلامی

شماره 13443

رئيس سازمان غذا و دارو:

ناچار به افزايش قيمت برخي داروها شديم

رئيس سازمان غذا و دارو با بيان اينکه زنجيره تأمين دارو در شرايط بحراني عملکرد موفقي داشته است، گفت: در برخي موارد ناچار به اصلاح و افزايش قيمت برخي داروها شديم.

مهدي پيرصالحي افزود: با وجود تغييرات جمعيتي و افزايش نياز برخي مناطق به اقلامي مانند محلول و ست دياليز و شيرخشک، با مديريت تأمين و توزيع، اختلال جدي در تأمين ايجاد نشد.

وي ادامه داد: استمرار اين خدمات حاصل همکاري زنجيره توليد و توزيع، ذخاير راهبردي و هماهنگي ميان بخش‌هاي مختلف کشور بود و در برخي حوادث اخير نيز حدود 100 هزار نفر از مجروحان و بيماران به‌صورت رايگان خدمات درماني دريافت کردند.

رئيس سازمان غذا و دارو با تأکيد بر ضرورت تقويت توليد داخلي هم اظهارداشت: در هيچ شرايطي نمي‌توان نيازهاي کشور را صرفاً با واردات تأمين کرد، اگر توليد داخلي آسيب ببيند، واردات به‌تنهايي پاسخگوي نياز کشور نخواهد بود.

وي خاطرنشان کرد: با وجود تحريم‌ها، محدوديت‌هاي بين‌المللي و بحران‌هاي امنيتي، تأمين کالاهاي سلامت‌محور ادامه يافته و مسير نوآوري نيز متوقف نشده است؛ به‌گونه‌اي که محصولات جديد دارويي و فناوري‌هاي نوين مجوز گرفته‌اند و يک محصول دارويي ايراني نيز موفق به دريافت مجوز فروش در اروپا شده است.

رئيس سازمان غذا و دارو با اشاره به موضوع قيمت دارو هم گفت: در برخي موارد ناچار به اصلاح قيمت شده‌ايم، اما اين اصلاح بايد به گونه‌اي باشد که ضمن حفظ توان توليدکنندگان، فشار مضاعفي به مردم وارد نکند. افزايش هزينه‌هاي توليد، حمل‌ونقل، تغيير سياست‌هاي ارزي و خروج برخي اقلام از ارز ترجيحي از عوامل مؤثر بر اصلاح قيمت‌هاست.

وي تأکيد کرد: اصلاح قيمت نبايد مانع توليد شود و در کنار آن بايد توسعه صنعت، افزايش بهره‌وري و تقويت توان توليدکنندگان مورد توجه قرار گيرد.

پيرصالحي يکي از بزرگترين مشکلات صنعت دارو را بدهي‌هاي دولت و سازمان‌هاي بيمه‌گر دانست و گفت: مطالبات بخش خصوصي از بيمه‌ها در برخي موارد بيش از 10 ماه و مطالبات از دولت بيش از يک سال به تأخير افتاده است، موضوعي که توان شرکت‌ها براي خريد مواد اوليه، تأمين ارز و ادامه توليد را کاهش مي‌دهد.

وي با اشاره به همکاري بانک مرکزي در تأمين و تخصيص ارز شرکت‌هاي دارويي افزود: زماني که شرکت‌ها نقدينگي کافي براي خريد ارز و تأمين هزينه‌هاي توليد ندارند، فرآيند تأمين مواد اوليه با مشکل مواجه مي‌شود.

* تغيير مسير ارز، به معناي آزادسازي داروي بيماران خاص نيست

همزمان، مديرکل داروي سازمان غذا و دارو با تأکيد بر تداوم تأمين داروهاي بيماران خاص و صعب‌العلاج گفت: تغيير مسير تأمين ارز برخي اقلام، به معناي واگذاري تأمين داروي اين بيماران به بازار آزاد يا افزايش پرداخت از جيب آنان نيست و منابع ارزي بايد با اولويت تأمين داروهاي حياتي و مورد نياز بيماران اختصاص يابد.

اکبر عبداللهي‌اصل با تأکيد بر ضرورت دقت در خوانش و تفسير تصميمات مرتبط با تأمين دارو گفت: تبديل يک تصميم درباره نحوه تأمين ارز برخي گروه‌هاي محدود از اقلام به اين ادعا که داروي مبتلايان سرطان، تالاسمي، دياليزي و "ام‌اس" به بازار آزاد سپرده شده، با محتواي نامه و واقعيت نظام تأمين دارو فاصله جدي دارد.

وي افزود: داروهاي بيماران خاص و صعب‌العلاج مشمول اين تصميم، به شکلي که در برخي روايت‌ها مطرح شده، نيستند و در بسياري از داروهاي توليد داخل مورد استفاده اين بيماران، پرداخت از جيب بيمار صفر يا نزديک به صفر است. بنابراين نمي‌توان صرف تغيير مسير تأمين ارز برخي مواد و اقلام را به معناي انتقال هزينه آن به بيمار و چند برابر شدن هزينه درمان تعبير کرد.

عبداللهي‌اصل ادامه داد: در شرايط تحريم، محدوديت منابع ارزي و ضرورت اولويت‌بندي نيازهاي سلامت، منطقي نيست ارز يارانه‌اي کشور براي اقلامي مانند برخي قلم‌هاي تزريق، اتواينجکتورها و اجزاي جانبي بعضي فرآورده‌هاي گران‌قيمت تخصيص يابد، درحالي که همان منابع مي‌تواند براي تأمين ماده مؤثره و داروهاي حياتي مورد نياز بيماران استفاده شود.