نشست مشترک ايران و کشورهاي ساحلي خليجفارس فردا در عمان برگزار ميشود
برنامهريزي براي امضاي توافق عمان و ايران بر سر مسير مشترک در تنگه هرمز
نشست مشترک ايران و کشورهاي ساحلي خليجفارس فردا در عمان برگزار ميشود و طبق برنامه قرار است توافق عمان و ايران بر سر مسير مشترک در تنگه هرمز در اين نشست امضا شود.
در اين نشست مشترک همچنين درباره موضوعات منطقهاي از جمله نتايج مذاکرات ايران و عمان براي تعيين مسيرهاي امن کشتيراني در تنگه هرمز رايزني خواهد شد.
رئيس جمهور کشورمان در گفتگويي با شبکه تلويزيوني "اينديا تودي" اظهارداشت: روز دوشنبه هفته جاري (فردا) وزيران خارجه کشورهاي عربي در مسقط جلسه دارند تا توافق عمان و ايران بر سر مسير مشترک در تنگه هرمز در حضور آنها امضا شود و به سازمان دريانوردي بينالمللي اعلام شود. همان کشورهايي که از خاک شان به ما حمله شد در اين نشست حاضر هستند.
دکتر پزشکيان تأکيد کرد که مسير تنگه باز خواهد شد به شرط اينکه آمريکا دست از محاصره و تجاوز به ايران دست بردارد.
سخنگوي وزارت امور خارجه ايران هم گفت: ايران و عمان، بهعنوان دو دولت ساحلي که مسئوليت اصلي تنظيم سازوکارهاي عبور ايمن از اين تنگه را بر عهده دارند، در اين نشست درباره روند مذاکرات و نتايجي که حاصل شده است، توضيح دهند. در مورد ساير موضوعات نيز قرار است گفتوگو کنيم. هدف مشخص است؛ هدف اين است که به سمت ايجاد سازوکارهايي حرکت کنيم که تأمينکننده منافع و امنيت مشترک همه کشورهاي منطقه باشد؛ به دور از مداخلات مخرب بيگانگان.
بقائي در واکنش به برخي انتقادها از اثر اعلام برگزاري اين نشست در تعديل قيمت جهاني نفت با اشاره به اينکه تصميمگيري در مورد چنين نشستي مربوط به يکي دو روز اخير نيست، پاسخ داد: تقليل دادن اين تحول بزرگ ديپلماتيک به احتمال کاهش قيمت نفت واقعاً منصفانه نيست و مهم اين است که از همه ابزارها براي ايجاد منطقهاي بر مبناي اعتماد و همکاري متقابل استفاده کنيم.
ايران و عمان از زمان امضاي تفاهمنامه اسلامآباد مذاکرات براي تعيين نقشه مسير جديد کشتيراني در تنگه هرمز را آغاز کردند. اين مسير که به مسير مياني مشهور شدهاست، دو مسير رفت و برگشت جديد در تنگه هرمز است که مسير ورود به خليج فارس در آبهاي سرزميني ايران و مسير خروج در آبهاي سرزميني عمان واقع شدهاست.
توافق ايران و عمان شامل ايجاد يک مسير موقت جديد براي عبور کشتيها از تنگه هرمز است. اين مسير راهکاري موقت خواهد بود و مذاکرات درباره ايجاد مسير دائمي پس از آن ادامه مييابد. در کنار مسير جديد، نحوه مديريت آينده تنگه هرمز و خدمات دريايي، از جمله موضوع هزينه خدمات، همچنان در دستور مذاکرات ايران و عمان قرار دارد. طرف ايراني تأکيد کرده است که اين موضوع در چارچوب مذاکرات دوجانبه تهران و مسقط دنبال خواهد شد.
اين نشست در شرايطي برگزار ميشود که درگيريهاي نظامي در منطقه تداوم داشته و دونالد ترامپ، رئيسجمهور آمريکا تمايلي براي يافتن راهحل ديپلماتيک جهت خروج از اين بحران نشان نداده است.